Ogród Smaków Babuni - Nalewka Babuni
Owoce
Morela

OWOCE BABUNI

Zapraszamy do wyprawy po soczyste, dojrzałe owoce, wygrzewające się w letnim słońcu. A kiedy nadejdzie czas na zbiory, Babunia troskliwie i z miłością wybiera najlepsze prawdziwe owoce z naszych sadów, łączy je z alkoholem według przepisu przekazanego przez jej Babunię i cierpliwe czeka, aż szlachetny trunek nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Wtedy w eleganckiej butelce podaje go na stół. Stworzone ze świeżych, pachnących i dojrzałych owoców, napitki Babuni oszałamiają poezją smaku. Należy się nimi delektować, pijąc powoli z małych, szykownych kieliszków, tylko w ten sposób można naprawdę docenić ich finezję.

Pigwa

Wszystkie owoce z Ogrodu Babuni pochodzą z naszych sadów, ogrodów i wszystkie pięknie grają na naszych zmysłach.

Pigwę, nazywaną "polską cytryną", zbieramy dopiero, kiedy stanie się w pełni dojrzała - mocno żółta i twarda. Tylko z takiego owocu można stworzyć nalewkę, która zaskoczy głębią smaku i aromatu.

Sporządzając naszą nalewkę, pamiętamy, że starożytni Grecy, czując w pigwie magiczną moc afrodyzjaku, poświęcili ją bogini miłości, Afrodycie. Ten trunek rozpala zmysły.

Pigwa
Malina
Malina

Malinowa przypomina dojrzałe owoce, które kuszą zapachem w malinowym chruśniaku. Jest tak zniewalająca, że najlepiej delektować się nią małymi partiami.

Wyszukujemy na krzaczkach tylko najbardziej czarujących, czerwonych malin. Te najbardziej delikatne i oszołamiająco pachnące trafiają do naszej nalewki. Nasza receptura pozwala stworzyć nalewkę, która rozpieści i rozgrzeje smakiem przy zachowaniu wszystkich właściwości zdrowotnych tych owoców.

Wiśnia

Polska wiśnia jest owocem wyjątkowym, jej smak zmienia się wraz z porą dnia. Skąpana w blasku letniego słońca staje się słodka, żeby nocą nabrać kwaskowatości. W Japonii symbolizuje miłość i namiętność. Trunki stworzone z wiśni rozpalają zmysły głębią smaku. Wyraźny smak, zapach i kolor naszych win i nalewek wiśniowych uderza do głowy, rozgrzewa krew i przyspiesza bicie serca.

Wiśnia
Malina
Malina

Orzech laskowy to sentymentalny smak, który przypomina młodzieńcze zabawy w sadzie spowitym jesiennymi przysmakami. Chociaż Babunia zawsze pozostawiała orzechy do wysuszenia, to te pierwsze, świeże i najbardziej soczyste były najlepszym przysmakiem wszystkich urwisów. Rozłupywanie orzechów, niezależnie od narzędzia (a dziadek do orzechów był równie skuteczny, co dziadkowe dłonie), to czynność, do której w czasie jesiennych wieczorów będziemy z sentymentem wracać przez długie lata.

Nalewka z orzechów laskowych to przede wszystkim niesamowity aromat polskiej jesieni zamknięty w pięknej buteleczce. To również smak, który z każdym łykiem przypomina o wszystkich jesiennych skarbach, które pamiętamy z babcinych sadów.